muzej tambure

linkovi

muzej_tambure1

Muzej tambure u Slavonskom Brodu

virtualna_setnja

Dana 23. siječnja 2013. godine u prostoru kazamata Brodske tvrđave otvoren je prvi svjetski Muzej tambure. Njegov postav su 2012. godine osmislili naš poznati glazbeni pedagog i tamburaški znalac Mihael Ferić, te majstor glazbalar i glazbenik iz sastava „Berde Band“ Mladen Jurković, uz svesrdnu pomoć u logistici i organizaciji predsjednika Udruge Krešimira Dokuzovića, tajnika Udruge Mladena Rakića te ostalih članova Udruge. Sav rad i trud u opremanju Muzeja obavljen je od strane članova Brodske udruge tamburaša potpuno volonterski. Već prilikom otvaranja Muzej je privukao veliku pažnju kulturne javnosti. Samo otvorenje popraćeno je od strane svih većih televizijskih kuća u Hrvatskoj te puno radio stanica i internetskih portala u zemlji i inozemstvu. Kroz Muzej svakodnevno prolazi veliki broj posjetitelja te valja istaknuti broj od preko 5.000 posjetitelja u nešto više od godine dana rada.

muzej_tambure12

Već dvije godine Muzej sudjeluje u programu „Noć muzeja“ u kojem, uz stalni postav, ima i neku tematsku izložbu. Ovogodišnja tema bila je „Bećarac na UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne baštine“ , a izložbu je popratila i neizostavna pjesma i svirka članova Brodskog tamburaškog orkestra. Sam prostor Muzeja u obliku u kojem se danas nalazi mjesto je ne samo povijesnog postava koji govori o tamburi i tamburaškoj glazbi već je i pravi turistički mamac za posjetitelje koji dolaze u Slavonski Brod. Kroz nešto više od godinu dana postojanja Muzej je postao mjesto koje se mora vidjeti.

muzej_tambure2

U samom postavu mogu se vidjeti tambure četiri najpoznatija sustava gradnje od kraja 19. stoljeća do danas. Također, tu je i obilje fotografija, video i audio zapisa, plaketa, priznanja… Posebno interesantan dio Muzeja je kutak za majstorsku radionicu gdje posjetitelji mogu dobiti uvid u postupak građenja tambure i još puno toga. Ovo je interaktivni dio u kojem su posjetitelji aktivno uključeni u prezentaciju, pa često i sami isprobavaju neke od alata za izradu tambura.

Uskoro će prostor Muzeja biti proširen na dodatnih 120 m2 pa će u postavu svoje mjesto naći i instrumenti za koje do sada nije bilo mjesta. Također, u novom dijelu nalazit će se video zid i slušaonica. Svoje mjesto će u proširenom postavu naći i bogata notna građa i literatura o tamburi.

Daljnji planovi uključuju preseljenje u centralni dio Brodske tvrđave u kojem će biti moguće izložiti sve ono što su članovi Brodske udruge tamburaša prikupili. Također, u novom prostoru će biti moguće organizirati razne projekcije i prezentacije te manje koncerte. Preseljenje postava Muzeja iz sadašnjeg prostora je nužno i radi jednostavnijeg čuvanja vrijedne muzejske građe jer je velika vlaga u sadašnjem prostoru nešto s čime se ljudi koji vode Muzej svakodnevno bore.

muzej_tambure4

Veliki broj posjetitelja i nagrada „Simply the best“ u kategoriji Manji stalni tematsko izložbeni postavi, za inovativni muzejski postav i atraktivan sadržaj prvog svjetskog muzeja tambure koju tradicionalno dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija – UHPA i turistički časopis „Way to Croatia“, a koju je Muzej tambure dobio prije nekoliko dana, novi je vjetar u leđa članovima Brodske udruge tamburaša da i dalje nastave razvijati ideju Muzeja tambure.

muzej_tambure7 muzej_tambure5 muzej_tambure662 muzej_tambure663 muzej_tambure664 muzej_tambure665 muzej_tambure661 muzej_tambure3