novosti

linkovi

Dva blistava nastupa Brodskog tamburaškog orkestra

Dva blistava nastupa Brodskog tamburaškog orkestra

U nepuna dva tjedna ovog mjeseca članovi Brodskog tamburaškog orkestra, pod umjetničkim vodstvom i ravnanjem Damira Butkovića, zabilježili su dva sjajna uspjeha na inozemnoj glazbenoj sceni i polučili sjajan međunarodni uspjeh.

Najprije su u ponedjeljak, 28. listopada u Subotici, zajedno s članovima Subotičkog tamburaškog orkestra, održali pred dupkom punom dvoranom velebnog zdanja Gradske kuće spektakularan koncert kojeg je oduševljeno slušateljstvo nagradilo sa čak četiri dodatka.
Bio je to uzvratni susret Brođana i Subotičana nakon uspješnog zajedničkog koncerta u Slavonskom Brodu mjeseca lipnja ove godine i uspješna repriza brodskog nastupa dva neupitno najbolja tamburaška orkestra s prostora Hrvatske i Vojvodine. Uzme li se u obzir činjenica da je upravo u Hrvatskoj i Bačkoj koncertna orkestralna glazba postigla najveće domete, da u njihovim orkestrima i sastavima svira najveći broj vrsnih tamburaških glazbenika, da za takvu glazbu imaju odanu i znalačku publiku, tada su ispunjeni svi preduvjeti za prvorazredni glazbeni događaj. Tako je ustvari i bilo!

Kako u Brodu, tako i Subotici tamburaški su sladokusci uživali u nadahnutom glazbovanju oba orkestra, divili se širini repertoara i različitih glazbenih žanrova, decentnom izboru skladbi i obrada nemalih sviračko-tehničkih, interpretacijskih i stilskih zahtjeva, tako i majstorskim sviračkim umijećem profesionalne razine.

Nenadmašne su bile izvedbe bačke tradicijske glazbe, u prvom redu gracioznih, razigranih i bogato ornamentiranih plesnih tema povećeg tonskog opsega, s neizostavnim modulacijama, u izvedbi subotičkih tamburaških majstora ostaju uzorite i nennadmašne.
Brođani su razgalili subotičke tamburaške znalce tonski i harmonijski raskošnom orkestralnom skladbom Golubica vukovarska Bože Potočnika, pomalo mističnim i egzotičnim Makedonskim plesom Domagoja Vukadina, oduševili Završnim kolom iz najpopularnije hrvatske opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u obradi Pere Gotovca, uvertirom opere Carmen Georgesa Bizeta, izvrsnom obradom rumunjske plesne teme Gorana Hlebeca, obradama i izvedbom country i latinoameričkih plesova, kultnom Pjesmom ćali legendarnog Zdenka Runjića, rođenjem Brođanina, a životnim vijekom Splićanina, te s nekoliko popularnim autorskih pjesama za glas i tambure novije produkcije.
Za sve što su na subotičkoj sceni pokazali vokalni solisti Željko Danković i Krunoslav Dražić, članovi orkestri i njegovi solisti, vođeni čvrstom i sigurnom rukom sada već dobrano iskusnog dirigenta Damira Butkovića, zaslužili su buran pljeska, ovacije i četiri poziva „na bis“. Zaslužili i dobili!

Nakon velikog uspjeha na međunarodnom festivalu u Banja Luci u travnju ove godine, Brodski tamburaški orkestar nastupio je u nedjelu, 10. studenog u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi na 1. međunarodnom festivalu velikih tamburaških sastava, u natjecateljskoj konkurenciji tamburaških orkestara iz Rume, Banja Luke (2), Dragatuša (Slovenija), Subotice, Novog Sada, Rume i Stare Pazove.
Natjecao se i premoćno pobijedio, superiorno osvojio prvo mjesto sa osvojenih 98 bodova od 100 mogućih. U društvene je vitrine došla trofejna plaketa Save Vukosavljeva, zaslužnog vojvođanskog promicatelja tamburaške glazbe, skladatelja i dugogodišnjeg dirigenta i utemeljitelja Tamburaškog orkestra RTV-e Novi Sad.
Lidersku je poziciju brodski orkestar zaslužio serioznim izborom festivalskog programa, vrsnim izvedbama i ukupnim dojmom. U natjecateljskom programu Brođani su izveli rafiniranu obradu latinoameričkog plesa Tico, tico Filipa Novosela, Makedonski ples Domagoja Vukadina, autorsku pjesmu U san mi dođu tambure u obradi Krunoslava Dražića i maštovitu obradu slavonske folklorne glazbe Šokačko nadigravanje Krunoslava Dražića.

Ocjena od 98 osvojenih bodova Stručnog žirija ne daje se često na festivalskim natjecanjima, što nedvojbeno potvrđuje vrline brodskih tamburaša, u prvom redu sviračko umijeće i glazbene dosege. Kada jedan član žirija nagradi orkestar sa maksimalnih 100 bodova, a druga dva po jedan manje, svaka je dilema o istinskoj vrijednosti neumjesna!

Uz Tamburaški sastav Berde band imamo u gradu još jedan glazbeni brand, a on je :
Brodski tamburaški orkestar. Ako su ga gradski oci i dužnosnici prepoznali trebali bi se potruditi da im osiguraju primjerenije radne uvjete, da im za prvu ruku dodijele odgovarajući prostor, koji ne bi kao do sada dijelili s drugim ansamblom i gdje bi mogli nesmetano raditi i širiti svoje djelatnosti.

U Brodu je barem na pretek praznog prostora preostalih od famozne brodske privatizacije, propalih poduzeća i zatvorenih dućana.
Pitam je samo, vide li to odgovorni i žele li ga privesti plemenitoj namjeni?
Mihael Ferić