Brodski tamburaški orkestar

linkovi

Osnivanjem Brodske udruge tamburaša, u kolovozu 2007. godine, rodila se ideja o osnivanju gradskog tamburaškog orkestra. Ubrzo, održana je i prva proba u Kapelanovom stanu u brodskoj tvrđavi, nakon koje je uslijedio i prvi nastup na Promenadi u tvrđavi u rujnu 2007. godine.

Nedugo zatim, orkestru je omogućen radni prostor u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić u kojem će moći organizirati probe i nastaviti svoj rad, a pod okriljem Centra za kulturu mijenja ime u Brodski tamburaški orkestar.

U prosincu iste godine sudjeluje na Večeri poezije i šansone održanoj u Kazališno-koncertnoj dvorani, a sljedeći nastup održan je u veljači 2008. godine na zabavi koju je organizirala matična Brodska udruga tamburaša u Slavonskom restoranu.

Kao veliko priznanje za dotadašnji rad, orkestar dobiva poziv za sudjelovanje na 3. Šokačkoj rapsodiji, u Zagrebu, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Slijede iscrpne pripreme za audiciju koja je održana sredinom travnja 2008. godine. U oštroj konkurenciji (preko 260 prijavljenih tamburaša) orkestar postiže pravi uspjeh jer 22 Brođana tako postaju dio simfonijskog tamburaškog orkestra koji broji 120 najboljih glazbenika na tamburi u Hrvatskoj! Koncert je održan 5. svibnja u prepunoj Koncertnoj dvorani te je popraćen s iznimnim zanimanjem javnosti i medija. Nakon toga orkestar sudjeluje na manifestaciji Ivanjske svečanosti, na Korzu, u sklopu proslave Dana grada te u programima Katarinskog sajma, 26. studenoga 2008. godine u KKD Ivana Brlić-Mažuranić.

Od zapaženijih nastupa u 2009. godini svakako treba izdvojiti nastup na tamburaškom memorijalu Hrvoja Majića u Vinkovcima, 30. travnja, te 2. nastup orkestra u programu Šokačka rapsodija, 12. svibnja u Zagrebu. Posebno, svečano mjesto, svakako zauzima nastup 14. svibnja 2009. godine u Wiener Konzerthausu u Beču, gdje brodski orkestar nastupa u sklopu najvećeg tamburaškog orkestra na svijetu u programu Hrvatska tamburaška rapsodija. Orkestar djeluje pod ravnanjem dirigenta Damira Butkovića i trenutno broji 28 članova starosne dobi od 14 do 55 godina.

Na repertoaru orkestra nalaze se skladbe folklornog, starogradskog, zabavnog i klasičnog izričaja. Orkestar je ugostio i nekoliko vokalnih solista s područja grada i županije, a suradnja na kulturnim i društvenim razinama i dalje se nastavlja.