news

links

Otvoren muzej tambure u Slavonskom Brodu

Otvoren muzej tambure u Slavonskom Brodu

Članovi Brodske Udruge Tamburaša (BUT) su u srijedu, 23.1.2013.g. nakon višemjesečnog planiranja te radova na uređenju muzejskog prostora i postava, svečano otvorili Muzej tambure u prostorijama Udruge u Kazamatu slavonskobrodske Tvrđave. Ovo je prvi muzej tambure u Hrvatskoj i svijetu.

Ovaj muzej i njegov postav u potpunosti je zamišljen i izveden na dragovoljnoj bazi članova Udruge, a autor postava je poznati brodski muzikolog, etnolog i glazbeni pedagog, maestro Mihael Ferić, koji je u predsjedniku Udruge, Krešimiru Dokuzoviću te njenom tajniku, Mladenu Rakiću, imao najveću idejnu i izvedbenu podršku. Svi radovi oko restauracije izloženih tambura (od kojih su neke stare preko 100 godina, a najstarija tambura koja se nalazi u muzeju nastala je početkom 20. stoljeća u Sisku), djelo su brodskog graditelja tambura, Mladena Jurkovića, koji je uz g.Ferića i začetnik ideje o muzeju.

Zamišljen kao MIC (muzejsko-informativni centar), muzej u stalnom postavu ima preko 40 tambura raznih sustava ugodbe kroz povijest, zatim povijesni pregled tambure i tamburanja u Hrvatskoj i svijetu sa preko 300 fotografija, bogat pregled tamburaških udžbenika i publicistike (izdanih u Hrvatskoj i inozemstvu), slušaonicu, kutak za majstorsku graditeljsku radionicu…
- “Ovakvo bogatstvo muzejskih eksponata vezanih uz tamburu je jedinstveno na svijetu! Ovaj muzej mora postati jedno od glavnih kulturnih obilježja Slavonskog Broda i okolice, jer on to svojom kvalitetom i zaslužuje. Mjesto je to na kojemu će se mladi (i ne samo mladi) ljudi educirati o tomu što je tambura, gdje, kada i kako se svirala i što je ona značila i znači našim ljudima, ma gdje bili u svijetu!”, istaknuo je Ferić, a izrečeno su potvrdili i mnogi uvaženi gosti.

- “Otvaranje ovog muzeja je jedan, za nas poseban, dan jer su konačno svima zainteresiranima dani na uvid plodovi našeg zalaganja i rada. No sada ne smijemo i nećemo stati, imamo posla koji nam tek predstoji. Trebat će osvježavati postav, uspostaviti suradnju s ostalim muzejima, skupljati iskustva, jer nam je potpuno nov ovaj muzejski svijet.”, rekao je Dokuzović.
- „Nadamo se da ćemo pod okriljem i uz pomoć Ministarstva kulture uskoro predstaviti ovaj muzej u najboljem mogućem svjetlu i na što višim kulturnim instancama, kako regije tako i Europe i Svijeta.“ , dodao je Rakić.
U službenom dijelu svečanosti otvaranja s kraćim programom nastupio je Brodski Tamburaški Orkestar.

Druženje nakon službenog dijela svečanosti u dobrom raspoloženju uz zakusku i osvježenje, naravno, nije izostalo.